TULEVAISUUDEN TYÖ

Tulevaisuuden työpaikka

Contact image Teksti: Daniel Retz Teksti: Daniel Retz
Kolmen asiantuntijan ennustus tulevaisuuden työpaikasta: Työskentely on vapaamuotoista, ympäristöystävällistä ja persoonallista

Integroidut kirjoituspöydät, kasvihuoneet ja ulkoilmatoimistot – tulevaisuuden työpaikat ottavat huomioon ihmisen perustarpeet. Flervärden-lehtemme on keskustellut tulevaisuudesta kolmen visionäärin kanssa.

 

Toimintaohjatut konttorit ovat kaikkien huulilla. Toimistotilojen tehokas käyttö edellyttää, että tiloja voi muokata eri työskentelymallien mukaan. Työskentelyyn syntyy kuitenkin uusia tarpeita ja toimistotilojen merkitys seinineen ja kattoineen laajenee.

 

Trendiasiantuntija Stefan Nilssonin mielestä työskentelytapaamme ja -paikkaan vaikuttaa tulevaisuudessa kolme eri seikkaa.

 

– Kun ihmiset puhuvat toimistoympäristön kehittymisestä, kuulostaa siltä, että kaikki muuttuisi toisenlaiseksi. Useimmat asiantuntijat ovat sitä mieltä, että kyse ei ole vain yhden asian muuttumisesta. Joka ikinen työskentelyalusta on kytketty johonkin. Kirjoituspöytä sisältää kaiken tarvittavan niin, että kannettavasta tietokoneesta tulee tarpeeton. iCloud on hyvä esimerkki tästä.

 

Stefan Nilsson ottaa esille myös terveysnäkökohdat.

 

– Kyse ei ole vain ergonomisesta tuolista vaan koko työympäristöstä, joka lisää työntekijöiden hyvinvointia. Huonekasvien määrää lisätään entisestään. Uskon myös siihen, että ulkona olevien työpisteiden määrää lisätään. Ajatellaan vaikka kuinka muutama päiväkoti toimii jo nyt Ruotsissa.

 

Kolmas Stefan Nilssonin veikkaus on, että yritykset tulevat lisäämään työntekijän omaa aikaa niin, että hän voi tehdä jotakin muuta kuin sitä, mihin hänet on palkattu.

 

– Kyse on siitä, että uskaltaa luopua hetkeksi ydinliiketoiminnasta, istua alas ja ryhtyä ideoimaan. Tai pelata ”kiertopingistä”. Väitetään, että näin Googlen työntekijät keksivät Gmailin…

 

Arkkitehti Gert Wingårdh on samoilla linjoilla. Hän uskoo, että tulevaisuuden toimiston ilmapiiri on nykyistä vapaampi ja huolehtii ihmisen perustarpeista.

 

– Nykyisen tekniikan ansiosta voimme toimia vapaammin, tietokone mahtuu käteen ja sen voi viedä joka paikkaan. Kun me piirsimme aiemmin toimistotiloja, oli tärkeää, että ulkoa tuleva valo ei osuisi sälekaihtimiin ja jokainen istuisi ergonomisesti – tällaisesta on luovuttu vähitellen. Hyvä työympäristö on jokaiselle henkilökohtainen asia. Riittää, jos viihdyt työpisteessä ja se sopii tehtävään, jota yrität ratkaista.

 

Wingårdhin mukaan emme ole tulevaisuudessa niin riippuvaisia fyysisistä rajoitteista, kuten ulko- ja sisätiloista.

 

– Uskon, että otamme biologiset tarpeemme huomioon aiempaa paremmin. Me olemme pohjiltamme metsästäjiä ja keräilijöitä, jotka haluavat olla liikkeellä riistan perässä.

 

Toimintaohjatut konttorit ovat hiljainen hyväksyntä asialle, nyt me vain metsästämme oikeaa tunnelmaa. Uskon, että Googlen älylasien, sirujen ja muiden apuvälineiden ansiosta emme ole niin riippuvaisia seinistä ja katoista. Kahdenkymmenen vuoden sisällä me ehkä liikumme erilaisten lämmitettävien tilojen välillä yhdessä muiden ongelmanratkaisijoiden kanssa, ennustaa Gert Wingårdh.

 

Me liikumme työssämme yhä enemmän, mikä asettaa huonekaluille uusia vaatimuksia. Huonekalu- ja teollisuusmuotoilija Monica Förster ratkoo tällaisia ongelmia päivittäisessä työssään.

 

– Keittiö ei ole esimerkiksi vain tila, jossa tehdään ruokaa, vaan se voi olla myös työpiste ja kohtauspaikka.

 

– Tästä syntyy ideoita uusista huonekaluista ja niiden toiminnallisuuksista. Avainsanana on liikkuvuus.

Lue Flervärden

 

Ruotsin toimitilaprojektikehityksen asiakaslehti Flervärden ilmestyy kolmesti vuodessa. Jos tämä artikkeli kiinnosti, voit lukea alla olevasta linkistä kaikki Flervärden numerot näköisversioina. Lehti ilmestyy ruotsinkielellä.

 

Tutustu ruotsinkieliseen Flervärden-julkaisuun