KAUPUNKIKEHITYS

Esittelyssä: LaGuardia ja maailmanluokan matkustajakokemus

Helmikuussa 2022 New Yorkin LaGuardia-lentokentän uusi Terminaali B avattiin yleisölle viiden vuoden urakoinnin jälkeen. Näiden vuosien aikana lentokenttä kävi läpi huomattavan muodonmuutoksen, joka ei ainoastaan modernisoinut kenttää, vaan nosti kestävän kehityksen ja matkustajakokemuksen aivan uudelle tasolle. Projektin painopisteinä olivat edistyksellinen teknologia, parannettu infrastruktuuri ja ympäristövastuullinen suunnittelu, joiden avulla LaGuardiasta tuli maailmanluokan portti Isoon Omenaan.

Kyseessä oli siihen mennessä Skanskan kaikkien aikojen suurin projekti, joka koostui yli kymmenestä samanaikaisesta rakennushankkeesta. Tässä monimutkaisessa, monivaiheisessa, monialaisessa ja monitahoisessa hankkeessa jokaisen osan piti loksahtaa tarkasti kohdalleen.

Toimivaa infrastruktuuria sisällä ja ulkona

 

Terminaalin sydän eli tulo- ja lähtöaula, nelitasoinen Headhouse, on vaikuttava kokemus. Pelkästään tilan korkeus huimaa päätä, ja massiivinen lasijulkisivu antaa luonnonvalon tulvia halliin. Sujuvan matkustajakokemuksen kannalta eri toiminnot, kuten matkatavarat, lähtöselvitys, kaupat ja ravintolat, on sijoiteltu optimaalisesti eri kerroksiin.

 

Toinen matkustajakokemusta parantava ja samalla vaikuttava piirre terminaalissa on sen innovatiiviset ilmasillat, jotka yhdistävät terminaalin itäisen ja läntisen osan Headhouseen. Yli 120 metriä pitkät ja lähes 20 metriä korkealla kulkevat sillat edustavat insinöörityön huippuosaamista. Mitoilla on merkitystä, varsinkin kun lentokoneiden pitää mahtua kulkemaan suoraan siltojen alta lähtöporteille. LaGuardia onkin maailman ensimmäinen lentokenttä, jossa vastaavaa ratkaisua on käytetty ja sen avulla voitiin poistaa kiitoteiden pullonkauloja.

 

Yhtälailla merkittävä uudistus löytyy yllättäen Terminaali B:n seinien ja kattojen kätköistä. Niiden suojissa nimittäin kulkee katseilta piilossa uusi matkatavarajärjestelmä. Sen huomaamattomuus on kuitenkin huomattavan työn tulos. Linjoja kulkee seinissä yli 11 kilometriä ja niitä liikuttaa yhteensä 1 200 moottoria. Kaiken tämän mahduttaminen seiniin muiden linjojen, putkien ja johtojen lisäksi vaati varmaa yhteistoimintaa kaikilta eri osien urakoitsijoilta, mutta nyt työ kantaa hedelmää matkustajille ja henkilökunnalle näkyvänä sujuvuutena.

Huippumodernia teknologiaa

 

Edistyksellinen rakennusteknologia oli ratkaisevassa asemassa projektin toteutuksessa. Käytettyyn teknologiaan sisältyi muun muassa fotogrammetriaa, 4D-aikataulumalleja, 360-valokuvausta ja yksityiskohtaista laserskannausta, joilla varmistettiin että toteutus vastasi varmasti reaaliajassa muuttuviin suunnitelmiin.

 

Lisähaastetta rakentamiseen toi aikataulupaine ja se, että lentokenttä oli projektin aikana täysin toiminnassa.

 

Suunnittelua ympäristö edellä

 

Vuonna 2019 Terminaali B -projektille myönnettiin Platinum Envision® Verification -tunnustus siitä, että projekti täyttää korkeat ilmastokriteerit. Kyseessä oli ensimmäinen projekti, jolle tämä tunnustus myönnettiin.

 

Projektissa tehtiinkin paljon ympäristön eteen. Työmaalla kierrätettiin yli 21 000 tonnia betonia, joka purettiin alkuperäisen terminaalin parkkihallista. Yli 10 prosenttia tästä betonista hyödynnettiin suoraan työmaalla. Kaiken kaikkiaan 99 prosenttia kaikesta parkkihallin purkujätteestä kierrätettiin.

 

Ympäristövastuullisuutta tuotettiin myös hyvällä suunnittelulla. Uusi matkatavarajärjestelmä, rakennuksen hienostunut ulkovaippa, aurinkoenergialla lämmitettävä vesi ja isojen ikkunoiden aikaansaama säästö valaistuksessa synnyttivät yhteensä 19 prosentin säästön energiankulutukseen. Sadeveden keräämisellä puolestaan pienennettiin vedenkulutusta jopa 40 prosenttia. Suunnittelun optimoinnilla materiaalien aiheuttamia hiilipäästöjä painettiin alas kymmenen prosenttia.